Kanalizasyon Açma
KANALİZASYON SORUNLARI TIKANMA VE TAŞMA
Firma olarak; Tıkalı olan kanalizasyon hatlarını robot cihazlarla açıyoruz, eğer bu sorunları sürekli yaşıyorsanız bu iş için geliştirilmiş olan özel su altı kameralarıyla gözlemleyip sorunun boyutunu araştırıyoruz. Gerektiği taktirde kanalizasyon hatlarını vericiyle yüzeyden takip edip tesisatın şeklini belirliyoruz. Bu sayede sorunlu bölgeye noktasal müdahele ediyoruz.
KANALİZASYON
Kanalizasyon Pis ve atık suların özel kanallar vasıtasıyla toplanıp atılmasını sağlayan altyapı sistemidir. Bu hatlarda künk, büz, korüğe adı verilen kalın ve sağlam borular kullanılır.
"Kanalizasyon hatları yarım dolulukta hızla akacak şekilde tasarlanır. Asgari akış hızı, boruların temiz kalmasını sağlar ve katı madde birikimini engeller. Bina içi sistemlerde eğim %1 ile %2 arasında olmalıdır. Bina dışındaki sistemin uç (dış) noktalarındaki borular, en az %1 eğimle tasarlanmalıdır. Bu uç noktalardaki borularda az akış olacağından, %1 eğim, boruların temiz kalmasına yardımcı olur."
"Yatay eğrilikli borular pek istenmese de bazı durumlarda gerekli olabilir. Böyle durumlarda, boru düzmüş gibi hesaplanır ve gerekli minimum eğime %50 eklenir. Böylece, borunun eğriliğinden kaynaklanan hidrolik enerji kaybı dengelenmiş olur."
"Menhol bağlantılarında, aynı çaplı borular bağlanırken, akış yönünde aşağıda kalan boru, yukarıdaki borudan en az 0,025 m daha alçak konulmalıdır. Eğer, boru çapı değişiyorsa, boruların çapının %80'ine karşılık gelen yükseklikleri eşleştirilmelidir."
KANALİZASYON BORUSUNA CEKVALF TAKMA
CEKVALF NEDİR?
Kısaca tek yönlü vana diyebiliriz;
Çalışma prensibi ise: Cekvalf'in çalışan parçası menteşeli bir disktir. Bu disk, tek yönde menteşe pimi üzerinde serbestçe hareket eder. Otomatik olarak akışkan hareketi ile çalışır. Akışkan bir yönde akarken, disk açılarak geçişe müsaade eder. Ters yönde akış halinde ise disk kapanır. Böylece cekvalf’in takıldığı hat üzerinde akış tek yönlü olur. Halk arasında fare kapanı da denmektedir.
Boru üzerine cekvalf takılması halinde atık suyun geri tepmesi ve fare gibi kemirgenlerin girmesi önlenir.
BİNA VE ŞEBEKE HATTI KOT SORUNLARI
Yapılardaki bodrum katlarının döşeme kotu, şebeke kanalındaki en yüksek su seviyesi kotunun altında kalıyor ve kanalizasyona kendiliğinden akış sağlamıyorsa bu gibi düşük kotlu binaların bodrum katlarının atıksuları Foseptik sistemi ile parsel çıkış bacasına yükseltilip diğer katların atıksuları ile birlikte bağlantı kanalı vasıtasıyla kanalizasyon şebekesine verilir.
"KANALİZASYON ŞEBEKESİNE VERİLEMEYECEK ATIKLAR"
Aşağıda sıralanan atık, artık ve diğer maddeler hiçbir şekilde kanalizasyon şebekesine ve alıcı ortama verilemez;
Benzin, nafta, gazyağı, motorin, fueloil, veya başka maddeler ile etkileşim halinde yangına, patlamalara sebep olabilecek veya herhangi bir şekilde insanlar, yapılar ve arıtma tesisleri için tehlike meydana getirecek benzeri sıvı, katı ve gaz maddeler.
Gaz fazına geçebilen, duman meydana getiren, koku çıkartan, zehirli etkileri sebebi ile sağlığa zararlı olan, kanallara girişi, bakım ve onarımı engelleyen her türlü maddeler.
Kanal şebekesinde tıkanmaya yol açabilecek normal atıksu akımını ve kanal hattını engelleyecek kıl, tüy, lif, kum, curuf, toprak, mermer ve mermer tozu, metal, cam, paçavra, odun, plastikler, gübre, yağ küspeleri, hayvan yemi atıkları vb. her türlü katı madde ve malzemeler.
Kanal yapısını bozucu, aşındırıcı, korozif maddeler, alkaliler, asitler, pH değeri 6’dan düşük, 10’dan yüksek atıklar. 10.5- +5 °C ile +40 °C arasında çöken, katılaşan, viskoz hale geçen, kanal cidarında katı veya viskoz tabakalar meydana getirilebilecek her türlü maddeler.
Radyoaktif özelliğe sahip maddeler.
Dünya Sağlık Teşkilatı ve diğer Milletlerarası kuruluşların geçerli standartlar ile milli mevzuat ve standartlara göre tehlikeli ve zararlı atık sınıfına giren bütün atıklar.
Yorumlar -
Yorum Yaz